Pozitív pszichológia
Az alap amire építünk

A Pozitív Pszichológia az emberi kiválóságot, kiteljesedést kutató, modern, tudományos irányzat, melynek tárgya a sikeres és egészséges testi, lelki, szellemi életvitel feltételeinek megértése. Mindebből adódóan összefogja az elmúlt két-három évtized élettani, neurológiai, pszichológiai, szociológiai és közgazdasági felismeréseit. Bizonyítottan működő eszköztára kézzel fogható eredményeket biztosít az egyén, az oktatás, az egészségügy, az üzleti vállalkozások és közintézmények számára.

Programjaink alapjául szolgáló főbb elméleti hátteret a Pozitív Pszichológia adja. 

Arra gondoltunk, hogy kik mutathatnák be hitelesebben a pozitív pszichológia felismeréseit, mint maguk a kutatók. Éppen ezért összegyűjtöttünk a Ted.com-ról néhány magyar felirattal is elérhető, pozitív pszichológia témájú előadást.

Csíkszentmihályi Mihály: A Flow

Csíkszentmihályi Mihály arra a kérdésre keresi a választ, hogy “Miért érdemes élni?” Úgy véli a pénz nem tesz bennünket boldoggá, így olyan embereket tanulmányoz, akik örömet és tartós kielégülést találnak olyan tevékenységekben, melyek előidézik az áramlat, vagyis a ‘Flow’ állapotát. (forrás: Ted.com)

Martin Seligman: A pozitív pszichológiáról

Martin Seligman a pszichológiáról, kutatásainak tárgyáról beszél, és arról, miként működik a pszichológia egyes betegek és a gyakorló orvosok esetében. A betegség keresésén túllépve miként segíthet a pozitív pszichológia a személyes fejlődésünkben. (forrás: Ted.com)

Daniel Kahneman:
Tapasztalat kontra emlékezet rejtély

Nyaralások és vastagbéltükrözések példáit használva, a Nobel díjas Daniel Kahneman, a behaviorista gazdaságtan megteremtője bemutatja, hogy a “tapasztaló énünk” és az “emlékező énünk” mennyire különbözően érzékeli a boldogságot. Ez az új megközelítés komoly hatással lesz a gazdaságtanra, a szabályozás-politikára – és a saját öntudatunkra is. (forrás: Ted.com)

Robert Waldinger: Mitől lesz jó az életünk?

Mi tart bennünket boldogan és egészségesen egy életen keresztül? Ha azt gondolják, hogy a hírnév és a pénz, nos, ebben nincsenek egyedül – de, Robert Waldinger pszichológus szerint, tévednek. A felnőttek fejlődését vizsgáló 75 éves kutatás vezetőjeként, Waldingernek példa nélküli hozzáférése van a boldogság és a megelégedettség adataihoz. Ebben az előadásában a tanulmány három fontos tanulságán kívül azt a régi, gyakorlati bölcsességet is megosztja velünk, hogy hogyan éljünk hosszú, örömteli életet. (forrás: Ted.com)

<

Shawn Achor: A boldog titok a jobb munkához

Úgy hisszük, hogy azért kell dolgoznunk, hogy boldogok legyünk, de lehetséges-e, hogy fordítva van? Ebben a pergő és szórakoztató előadásban a TEDxBloomingtonon Shawn Achor pszichológus amellett érvel, hogy valójában a boldogság növeli a produktivitást. (forrás: Ted.com)

Angela Lee Duckworth: A siker kulcsa? A kitartás

Otthagyva jól menő tanácsadói állását, Angela Lee Duckworth hetedikeseknek kezdett matematikát tanítani New York állami iskoláiban. Hamar rájött, hogy az IQ nem az egyetlen tényező, mely megkülönbözteti a sikeres diákokat a küszködőktől. Most megismerteti velünk az elméletét, mely szerint a “kitartás” a siker záloga. (forrás: Ted.com)

Dan Ariely: Mitől szeretjük a munkánkat?

Mi ösztönöz bennünket a munkára? Az általános felfogással ellentétben nem csak a pénzről van szó. És nem is csak az örömről. Úgy tűnik a legtöbbünk akkor bontakozik ki, ha folyamatosan halad előre és úgy érzi, van célja. Dan Ariely, viselkedés közgazdaságtan kutató bemutat két kísérletet, melyek felfedik a meglepő és összetett kapcsolatunkat a munkánkban található jelentéssel. (A felvétel a TEDxRiodelaPlata rendezvényen készült. forrás: Ted.com)

Barry Schwartz: A munkáról való gondolkodásunk javításra szorul

Mi tesz minket elégedetté a munkában? A fizetésen kívül vannak kevésbé kézzelfogható tényezők, melyeket – Barry Schwartz szerint – a gondolkodásmódunk manapság egyszerűen figyelmen kívül hagy. Itt az ideje, hogy a dolgozó emberekre többé ne fogaskerekekként tekintsünk! (forrás: Ted.com)

Daniel Goleman: Az együttérzésről

Daniel Goleman, az Érzelmi Intelligencia c. könyv szerzője, azt taglalja, vajon miért nem vagyunk többször együttérzőbbek.(forrás: Ted.com)

Kelly McGonigal: Hogy barátkozzunk meg a stresszel?

Stressz. Szívünk gyorsabban ver tőle, légzésünk felgyorsul, homlokunk pedig az izzadságtól gyöngyözni kezd. A stresszt mind ez idáig a közegészségügy ellenségeként kezelték, egy új kutatás azonban felfedi, hogy a stressz csak abban az esetben van rossz hatással egészségünkre, ha így gondolkodunk róla. Kelly McGonigal pszichológus arra sarkall, hogy pozitívumként tekintsünk a stresszre, és bemutatja a stressz csökkentésének eddig ismeretlen eszközét: a másokkal való kapcsolatteremtést.(forrás: Ted.com)